Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let
Ilustrační foto. | Shutterstock.com

Pořízení prvního mobilního telefonu je problematika, u níž neexistuje jasné odborné doporučení. Každý rodič se rozhoduje jinak a jasně stanovená hranice daná odborníky neexistuje. Proto je zajímavé srovnání, jak si v tomto ohledu vedou jednotlivé národy. Nová data jsou nyní k dispozici z Velké Británie. Z nich vyplývá, že na mobilní telefon tu často dosáhnou už i velmi malé děti.

Statistiky zveřejnil britský telekomunikační úřad Ofcom. Vyplývá z nich, že téměř čtvrtina dětí ve věku mezi pěti až sedmi lety vlastní chytrý telefon. Ten přitom neslouží jen k základní komunikaci s rodiči prostřednictvím SMS a volání, ale rovněž pro zábavu. Zjistilo se totiž, že významný počet dětí v tomto věku využívá aplikace sociálních médií, jako jsou TikTok nebo Instagram. A to i přes skutečnost, že nesplňují minimální věk stanovený zákonem a uživatelskými podmínkami jednotlivých služeb.

Studie rovněž potvrdila, že počet dětí ve věku pěti až sedmi let používajících sociální sítě v čase roste. Před rokem v tomto věku používalo sociální sítě 30 procent dětí, nyní už 38 procent. Rostoucí tendence v podílu zapojených dětí byla potvrzena jak v případě komunikačního kanálu WhatsApp, tak u Instagramu a TikToku. Instagram používá 22 procent dětí ve věku pěti až sedmi let, TikTok dokonce 30 procent dětí. Ve všech případech dochází k porušení podmínek a provozovatelé sociálních sítí by podobné jednání neměli umožnit.

Roste ale také podíl rodičů, kterým je to úplně jedno. Ofcom zjistil, že třetina dětí v dané věkové skupině používá sociální média bez jakéhokoli dohledu dospělých. Podíl rodičů, kteří uvedli, že své dítě nechají zaregistrovat se na sociální sítě, i když nedosáhlo minimálního věkového limitu, vzrostl z 25 procent před rokem na aktuálních 30 procent.

Z toho důvodu se také děti dostanou k potenciálně nebezpečnému obsahu. Podle organizace se celá třetina dětí ve věku osm až 17 let v průzkumu svěřila, že za posledních 12 měsíců viděla na internetu něco znepokojujícího nebo nechutného. Podle deníku Financial Times tak jde o další argumenty, které přispějí k aktuální debatě ve Velké Británii, zda zcela nezakázat používání mobilních telefonů u lidí mladších šestnácti let.

Při srovnání Velké Británie a Česka jsme napřed. Záleží ale na úhlu pohledu. Podle průzkumu společnosti Rondo z roku 2018 ve věku sedmi let disponuje mobilním telefonem již skoro polovina (47 procent) dětí. Velká část rodičů pak u nás spojuje pořízení mobilního telefonu s prvními třídami základní školy, tedy kolem šestého, sedmého a osmého roku života dítěte.

Využívání mobilního telefonu a sociálních sítí je přitom rizikové, zejména pokud jde o vznik závislosti na digitálních technologiích. „Děti a dospívající v riziku digitálních závislostí dva až šestkrát častěji než jejich vrstevníci uvádějí zanedbávání volnočasových aktivit, problémy se spánkem nebo jídlem, problémy ve škole (například horší prospěch) a dopady na čas trávený s kamarády a rodinou,“ uvádí Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

„U dospívajících klientů se současně objevuje spojitost s úzkostnými poruchami, ADHD, depresí, sebevražednými myšlenkami, ale i s agresivitou a konzumací alkoholu,“ doplňuje.

Podle mezinárodní studie Health Behaviour in School-aged Children v Česku přibývá dětí závislých na sociálních sítích poměrně rychle. Zatímco v roce 2018 bylo na sociálních sítích závislých pět procent dětí, v roce 2022 již osm procent.

Zásadními problémy jsou pak obtěžování dětí na sociálních sítích nebo nezdravý vliv některých influencerů. S tím se ale provozovatelům sítí příliš nedaří bojovat. I proto čelí řadě žalob, zejména v USA.

V České republice zákaz užívání mobilních telefonů do určitého věku není příliš diskutovaným tématem. Velkou pozornost v minulých letech vzbudilo uzákonění možnosti zákazu mobilních telefonů ve školách. Díky novelizaci školského zákona mohou vzdělávací instituce zakázat užívání mobilů během vyučování i o přestávkách, ale oporou pro to musí být školní řád.