Za 12 vteřin ukrást 25 milionů dolarů? Nové technologie ohrožují bezpečnost bank

Bankovní systémy potřebují výrazně posílit ochranu před riziky, která přinesly nové technologie, blockchain a umělá inteligence 

Bankovní systémy potřebují výrazně posílit ochranu před riziky, která přinesly nové technologie, blockchain a umělá inteligence 

Celý článek
0

Do Behavia přiteče přes 55 milionů korun. S českou firmou, která zlepšuje reklamu, si plácli Nizozemci

České Behavio, které vylepšuje reklamy tak, aby měly skutečný efekt, získalo další finanční injekci. Nizozemci mu poslali přes 55 milionů korun. Peníze chce firma použít na nové funkce umělé inteligence a další expanzi.

České Behavio, které vylepšuje reklamy tak, aby měly skutečný efekt, získalo další finanční injekci. Nizozemci mu poslali přes 55 milionů korun. Peníze chce firma použít na nové funkce umělé inteligence a další expanzi.

Celý článek
0

Proč je český tendr na nové reaktory pro francouzskou EdF zásadní

Francouzský státní koncern EdF netrpělivě čeká na rozhodnutí české vlády, kdo postaví až čtyři nové bloky v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Jde o zakázku za stovky miliard korun. Od zakázky Hinkley Point v Británii z roku 2016 by se pro EdF jednalo teprve o druhý zahraniční projekt v Evropě.

Francouzský státní koncern EdF netrpělivě čeká na rozhodnutí české vlády, kdo postaví až čtyři nové bloky v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Jde o zakázku za stovky miliard korun. Od zakázky Hinkley Point v Británii z roku 2016 by se pro EdF jednalo teprve o druhý zahraniční projekt v Evropě.

Celý článek
0

Ztráta pro Staropramen: některé Potrefené husy přecházejí na plzeň

Dvě restaurace Potrefená husa spadající pod Staropramen změnily značku a přešly na konkurenci

Ztráta pro Staropramen: některé Potrefené husy přecházejí na plzeň
V restauraci Vinohradský Bulvár v souvislosti se změnou značky piva právě probíhá celkový rebranding | foto Tomáš Novák týdeník HROT

„Čepujeme PLZEŇ, tak se stavte na jedno,“ vyzvala své zákazníky v minulém týdnu na facebookových stránkách restaurace Vinohradský Bulvár. Za zdánlivě běžnou výzvou se však skrývá konkurenční boj mezi jedničkou a dvojkou českého pivního trhu. Vinohradský Bulvár se totiž ještě nedávno jmenoval Potrefená husa a byl součástí sítě stejnojmenných značkových hospod Pivovarů Staropramen, které rozhodně nenabízejí Pilsner Urquell. 

Ba co víc, vinohradská „Husa“ byla vůbec první z provozoven, se kterými Staropramen koncem 90. let úspěšně nastartoval trend značkových pivovarnických hospod, na který později naskočila většina konkurence. Spolu s vinohradskou hospodou změnila název i značku piva také Potrefená husa v pražských Dejvicích. „Důvodem je větší poptávka po pivu,“ komentovala změnu provozovatelka obou Bulvárů Petra Zemanová.

Ztráta dvou odbytišť sice pro smíchovský pivovar neznamená zásadní výpadek, ze symbolického hlediska jde však o důležitý signál. Podle zdrojů týdeníku Hrot totiž budou další restaurace brzy následovat.

„Je nám líto, že jsme se přes veškerou naši snahu po 22 letech nedokázali s provozovatelem dohodnout na pokračování vzájemné spolupráce, která byla po většinu času úspěšná a velmi jsme si jí vážili. Bohužel naše představy o další spolupráci a jejích podmínkách vyplývajících z franšízové smlouvy se výrazně lišily. Proto jsme se v ní  rozhodli nepokračovat,“ reagovala pro týdeník Hrot mluvčí Staropramenu Denisa Mylbachrová.

„Dodáváme pivo do zhruba 20 tisíc provozoven v Česku. Pokud se majitelé či provozovatelé dalších podniků rozhodnou pro některé z našich piv, rádi jim ho budeme také dodávat. Podobně jako to je u těchto zmiňovaných podniků,“ komentoval pak změnu mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. 

Na tuzemskou dvojku stejně jako na ostatní pivovary citelně dopadlo uzavření gastronomie kvůli protikoronavirovým opatřením. Prodeje Pivovarů Staropramen v gastronomii se v loňském roce propadly o 37 procent. To se nevyhnulo ani vlastním značkovým hospodám, kam vedle Potrefených hus spadají ještě restaurace Ostravarna, Naše hospoda a Branický výčep, které ve velké většině v současnosti fungují přes okénko. 

„Zda budou schopny obnovit provoz všechny značkové restaurace, záleží především na tom, jak dlouho budou omezení platná a jestli se podaří najít cestu, jak provozovny znovu otevřít v bezpečném režimu,“ prohlásil už dříve manažer značkových restaurací Staropramenu Jan Trochta.

Pivovary chtěly stylovými restauracemi čelit klesajícím prodejům dražšího, čepovaného piva, a značkových hospod proto v posledních letech rychle přibývalo. Server iDnes.cz jich loni v únoru napočítal kolem dvou stovek. Pod Plzeňský Prazdroj tak spadá třeba Pilsnerka, Srdcovka, Radegastovna či Kozlovna, pod Heineken Šalanda a pod Budějovický Budvar Budvarka. Trend pozastavila až pandemie.