Atraktivita ruské severní námořní cesty roste. Směřuje přes ni stále více ropy a plynu do Číny

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Celý článek
0

V sobotu Česko zasáhne spalující vedro. Víte, jak vysoké teploty ovlivňují léky a jejich užívání?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Celý článek
0

Komentář: Digitální blamáž roku. Portál stavebníka je nedodělek, jaký Česko ještě nezažilo

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Celý článek
0

Ruská taktika na spáchaná zvěrstva? Zatloukat a pak obvinit druhé

Rusko reaguje na obvinění z válečných zločinů dlouhá léta stejně. V první fázi popírá, že ke zločinům vůbec došlo, pod tíhou důkazů pak hází vinu na druhé.

Ruská taktika na spáchaná zvěrstva? Zatloukat a pak obvinit druhé
Buča po stažení ruských vojsk | foto Shutterstock.com

Ruská propaganda si osvojila postup, který dobře funguje na ruskou populaci. Kdykoli civilizovaný svět přijde na to, že Rusko (dříve Sovětský svaz) a jeho příznivci udělali nějaký zločin (Katyň, sestřelení malajsijského letadla, otrava agenta Skripala, exploze muničních skladů ve Vrběticích či nyní vraždění civilistů na Ukrajině), opakovaně tvrdí, že o ničem neví a k žádnému incidentu nedošlo.

Když se kritici nenechají odradit a přinášejí stále nové důkazy, ruské úřady taktiku otočí s tím, že k dané události sice došlo, ale byla pečlivě naplánována nepřáteli Ruska, kteří se jej snaží v očích světové veřejnosti poškodit.

Stejnou taktiku používá Kreml i při odhalení vraždění ruských jednotek v ukrajinských městech Buča, Boroďanka, Irpiň, Mariupol a řadě dalších. Podle ukrajinské prokuratury se jedná o více než sedm tisíc válečných zločinů za šest týdnů války. 

Rusko na první zprávy o zabitých civilistech v Buči u Kyjeva nejprve reagovalo pobouřeným tvrzením, že se nic takového na Ukrajině neděje. Když světové agentury začaly drastické záběry ukazovat – včetně masového hrobu – a nebylo už možné obrázky ignorovat, přišli ruští politici i státní média s alternativním vysvětlením. Záběry jsou zfalšované, mrtvoly se v ulicích objevily až po odchodu Rusů a poházeli je tam „ukrajinští nacisté“, aby režim Vladimira Putina poškodili a zablokovali jednání o míru.

„Myslím, že je to podobné tomu, co se stalo v souvislosti se šokujícími zprávami z Aleppa nebo Idlibu. Státem podporovaná média jsou vždy připravena odmítnout obvinění z válečných zločinů jako falešná,“ poukázala na podobnost se zločiny v Sýrii ruská novinářka Taťjána Lokšinová z organizace z Human Rights Watch.

V současném Rusku komplikuje situaci to, že v zemi po agresi na Ukrajině nezůstala nezávislá média, takže informace Rusové čerpají jen ze státních kanálů, jež šíří propagandu proti Ukrajině i celému Západu. Moskevská vláda už oznámila, že nebude vyšetřovat zločiny svých vojáků, ale naopak šíření „fake news“ v souvislosti s diskreditací ruské armády. 

Dříve bylo nejlepší mlčet

Novinář ze zrušené nezávislé televize Dožď Ilja Šepelin vysvětlil, že ještě před deseti lety by bylo pro ruský stát nejjednodušší mlčet a na události v Buči nereagovat a předstírat, že se nic nestalo. S používáním internetu a sociálních sítí je ale těžší takové zprávy ignorovat. Takže musí nastoupit propaganda s vysvětlením: To ne my, to oni. A zaplevelit mediální prostor polopravdami a dezinformacemi. 

„Nyní musíte okamžitě zareagovat a říci, že to je vše zinscenované, všechno je to vymyšlené,“ doplnil odborník na ruské dezinformace. A co není vymyšlené, to se musí „hodit“ na protistranu. I když se jedná o protichůdný postup, u mnoha lidí funguje. 

Ukazuje se to na argumentaci ruského moderátora a propagandisty Vladimira Solovjeva, jenž hovoří o nové fázi války Západu proti Rusku. Podle něj Západ režíruje „jugoslávský scénář“ Srebrenice a Kreml obviňuje z genocidy ukrajinského lidu. 

Dokonce se v ruské televizi objevila argumentace, že název obce Buča (angl. Bucha) je podobný anglickému výrazu pro řezníka (butcher). Tak označil Putina o několik dní dříve americký prezident Joe Biden. Jen proto, aby zločinům „americký divák“ lépe porozuměl. 

Ruský generální prokurátor varoval řadové Rusy, že pomlouvání ruských vojáků včetně šíření „lží“ o masakru civilistů v Buči povede k trestnímu řízení, jež může skončit patnáctiletým vězením. 

Americká spojka

V prokremelské propagandě hraje svou roli i část amerických republikánů a moderátor televize Fox News Tucker Carlson. Jejich názory ruská média často „recyklují“, aby podpořila dezinformace týkající se Ukrajiny a Západu obecně. Carlson je dlouholetým kritikem amerických vojenských intervencí ve světě, což je postoj, který se Kremlu hodí.

Konzervativní moderátor rovněž spojoval působení syna amerického prezidenta Huntera s financováním laboratoří na biologické zbraně na Ukrajině. Pozvaní republikáni na Fox News o ukrajinském prezidentovi Volodymyru Zelenském opakovaně hovoří jako o zkorumpovaném politikovi. Výrok, který se tak dobře poslouchá v Moskvě.

Bret Schafer, jenž vede tým pro mediální manipulaci v neziskové organizaci Alliance for Securing Democracy, zdůraznil, že obousměrný tok konspiračních teorií mezi Kremlem a částí pravicových amerických politiků vytváří zpětnou vazbu, jež posiluje zprávy od obou skupin. Řada nepravdivých informací vzniká v americkém prostředí a posléze je přebírána a zesilována ruskými médii. 

I přes obrovské úsilí ale Rusko podle bývalého amerického velvyslance na Ukrajině Johna Herbsta informační válku prohrálo. Dokazuje to tím, že je nuceno vést na Ukrajině bezohlednou a brutální válku proti civilistům včetně žen a malých dětí. Svou úlohu v tom sehrál i Zelenskyj se svými výbornými komunikačními schopnostmi a to, že západní novináři osobně pokrývají válečné události na Ukrajině.