Atraktivita ruské severní námořní cesty roste. Směřuje přes ni stále více ropy a plynu do Číny

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Námořní cestu arktickými oblastmi využívá pro přepravu ropy a dalších komodit stále více tankerů a lodí, které vyplouvají z ruských přístavů do čínských.

Celý článek
0

V sobotu Česko zasáhne spalující vedro. Víte, jak vysoké teploty ovlivňují léky a jejich užívání?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Velmi vysoké teploty neškodí jen lidskému tělu a zvířatům, ale také potravinám a lékům. Jak se však horka projeví na účincích léčivých přípravků a jejich vlivu na naše zdraví?

Celý článek
0

Komentář: Digitální blamáž roku. Portál stavebníka je nedodělek, jaký Česko ještě nezažilo

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Zaměstnanci stavebních úřadů si zčásti rvou vlasy, zčásti se rozčilují a hrozí stávkou, jejich nadřízení píšou naléhavé výzvy ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi, shrnuje Pavel Páral.

Celý článek
0

Komentář: Jak se lije nové „Olovo“

Šéfa BIS Michala Koudelku má zničit Zemanův muž.

Komentář: Jak se lije nové „Olovo“
Michal Koudelka | Profimedia.cz

Jméno Jiří Rom bylo ještě před pár dny známé jen pár expertům ze zpravodajské komunity. Teď je z bývalého náměstka ředitele BIS a dlouholetého šéfa analytiky tajné služby veřejně známá osoba, jehož identitu i práci na kompromateriálu na ředitele BIS Michala Koudelku osobně vyzradil prezident Miloš Zeman. 

Ne, že by se nevědělo, že Rom letos po čtvrt století opustil tajnou službu a nastoupil na Pražský hrad. Sám ze zveřejnění téhle informace neměl radost. Jeho snaze zůstat mužem v pozadí, i integritě bývalého zpravodajského důstojníka, u nějž se očekává i po odchodu ze služby loajalita, dal ale nyní definitivní polibek smrti prezident Zeman. 

Ten v rozhovoru pro MF Dnes otevřeně řekl, že premiéru Babišovi „předá materiál, který se týká pana Koudelky“ s důležitým podotekem, že „v Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom“. Přičemž jedno podmiňuje druhé: Rom byl najat na to, aby něco dodal na Koudelku. 

Podřízeným Honzy Nováka 

Zeman svým výrokem Roma zdiskreditoval a podle dostupných informací zevnitř BIS i vystavil opovržení ve zpravodajské komunitě. Prezident zjevně ztrácí kontrolu nad sebou samým a tím, co vypouští z úst. Je ovšem i adresátem tajných zpráv BIS a zároveň jsou jeho nejbližšími spolupracovníky lidé, kteří by se k deskám s nápisem s nápisem tajné (natož přísně tajné) neměli ani přiblížit – kancléř bez prověrky Vratislav Mynář a poradce bez poradenské smlouvy Martin Nejedlý. Zeman je tedy i bezpečnostním rizikem. Ze zákona je adresátem zpravodajských informací, jež se přitom velmi pravděpodobně týkají i lidí z jeho bezprostředního okolí. 

A do toho teď v Kanceláři Pražského hradu v podřízeném postavení přistane člověk, který měl dlouhé roky přístup k těm nejtajnějším a nejcitlivějším zpravodajským informacím. U centrální analytiky BIS se totiž scházejí k vyhodnocení veškeré poznatky, které služba nasbírá. Takové informace by si měl Rom pochopitelně nechat pro sebe i po skončení služebního poměru. Budeme věřit, že povinnou mlčenlivost skutečně zachovává – třeba i v neformálních debatách právě s pány Mynářem a Nejedlým.

Ti naopak o podobný druh informací mají veliký zájem. Také se lecčemu přiučili od bývalé Zemanovy šedé eminence Miroslava Šloufa, který je k Zemanovi vytáhl. Současná příprava kompromitujícího materiálu na Koudelku tak asi nikoli náhodou připomíná kauzu Olovo z roku 2000, plán Zemanových poradců, jak zdiskreditovat Zemanovu stranickou oponentku a kritičku Petru Buzkovou. S tím rozdílem, že nyní Zeman svůj úmysl vytroubil do světa předem, zatímco u Olova se ještě snažil tvářit, že s ním nemá nic společného.

Pro Jiřího Roma, člověka, který vystoupal v hierarchii BIS opravdu vysoko, asi není snadné skousnout jednak to, jakým způsobem jej teď prezident práskl veřejnosti, podobně jako fakt, že v hradní pavučině vazeb je jen podřízeným šéfa bezpečnosti, celkem nenápadného úředníka Jana Nováka. Odhodlání „najít něco na Koudelku“ musí být tedy pro Jiřího Roma sama o sobě silným motivujícím prvkem. 

Rom se přitom prý ještě v řadách BIS netajil nelibostí k současné politické reprezentaci včetně hlavy státu, sympatizoval s hnutím Milion chvilek. A v podstatě obratem začal pracovat v zájmu Miloše Zemana a jeho suity. 

Z BIS někdejší šéfanalytik rozhodně neodcházel v dobrém. Měl své ambice, coby náměstek dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa (ten byl v čele BIS dlouhých 13 let) věřil, že korunním princem, který službu po něm převezme, bude on. Jenže vláda Bohuslava Sobotky v srpnu 2016 jmenovala Michala Koudelku. Informace zevnitř tajné služby popisují to, jak byl Jiří Rom zhrzený a že navzdory tomu, že je schopný odborník, začal svůj tým svými negativní postoji k vedení rozkládat.

Poslední kapkou bylo, když Koudelka vloni rozhodl, že šéfa analytiky nově podřídí pod svého prvního náměstka. Tím jej odřízl od nejvyššího vedení BIS. Rom pak dal „do roka a do dne“ výpověď a dříve asi nezamýšlená cesta na Hrad se mu otevřela. 

Koudelkova politická cena  

Můžeme se samozřejmě nad prezidentem a jeho praktikami pohoršovat, reálná politika je ale věc druhá. Bez ohledu na to, jak to nyní s přislíbeným hanopisem dopadne, Zeman je ten, kdo ve věci ředitele BIS tahá za poměrně dlouhý konec. Ačkoli ředitele BIS sice odvolává a jmenuje výhradně vláda (po projednání ve  sněmovní komisi pro kontrolu BIS), je to pozice, na níž má Zeman velký zájem, a je tedy předmětem obchodu. Koudelka, po jehož hlavě Zeman už dlouho pase, má proto velkou politickou cenu. 

Řediteli BIS jeho první pětileté funkční období končí příští rok v srpnu. O tom, zda ve funkci zůstane, nebo se bude muset balit, by ale mělo být jasno mnohem dříve, řekněme v květnu či červnu příštího roku. „Domnívám se, že pan Koudelka by měl být odvolán, ale vzhledem k tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, tak už to pokládám za trochu bezpředmětné,“ řekl Zeman a jasně tím vzkázal, že počítá s tím, že žádné prodloužení mandátu šéfa „bisky“ nebude. 

Andrej Babiš zatím za Koudelkou stojí. Prezident má ale co nabídnout – příslib, že Babiše podrží po příštích parlamentních volbách a jmenuje jej premiérem i s jeho očekávaným bídným koaličním potenciálem.

Zbývá asi vysvětlit, čím že to Koudelka Zemanovi tak leží v žaludku. Dnešní ředitel kontrarozvědky vedl deset let kontrašpionáž, která se zaměřovala na Rusko a Čínu. O aktivitách těchto dvou mocností (jež jsou srdci českého prezidenta a peněženkám pánů Mynáře a Nejedlého tak blízké) v Česku ví tedy svoje a otevřeně o tom mluví – o dezinformační válce, přebujelé ruské ambasádě, špionáži, vlivových operacích, užitečných idiotech mezi českými veřejnými osobami... 

Nejčerstvější je asi kauza novičok, kdy Zeman k radosti ruské propagandistické mašinérie „potvrdil“, že se tato chemická látka vyráběla a testovala v Česku. Koudelka naopak veřejně řekl, že „novičok byla brutální ruská kampaň proti Česku“. Práce BIS pak hrála roli i při následném vyhoštění tří zaměstnanců ruské ambasády. 

A mimochodem: neveřejná výroční zpráva BIS za rok 2019 je už napsaná a dávno odevzdaná zákonným adresátům, četli ji tedy už i na Pražském hradě. Dá se celkem dobře odhadnout, že ve vztahu k zájmům a aktivitám Ruska a Číny je popis situace stejně jednoznačný jako v letech předchozích. S tím rozdílem, že jak Rusko, tak Čína mají enormní zájem o nastartovaný tendr na dostavbu Dukovan a každá podobná negativní reklama je pro ně špatně. Ví to i Zeman a spol., i když zprávy BIS běžně označuje za „plácání“ a jejich autory za „čučkaře“. 

Doposud Zeman svou zášť projevoval jen pětinásobným trapným odmítáním povýšení Koudelky do generálského stavu. Teď vytahuje těžký kalibr. A je mu jedno, že tím jen podtrhuje úpadek svůj, úpadek celého prezidentského úřadu a připomíná, že ke špinavým metodám neměl ve své kariéře nikdy moc daleko.

Autor je šéfredaktorem serveru HlídacíPes.org