Práce s cash flow pro podnikatele a živnostníky

Cash flow neboli finanční tok je jedním z nejdůležitějších ukazatelů toho, jak se vám v podnikání daří. Má dokonce větší vypovídající hodnotu než samotná ziskovost podniku. Špatně řízené cash flow může vést k druhotné platební neschopnosti. Současně může i brzdit rozvoj vaší firmy. Jak s cash flow pracovat? 

Práce s cash flow pro podnikatele a živnostníky

K čemu vlastně vůbec sledovat cash flow? 

Cash flow. Co to vůbec je? Nestačí mít přehled o tom, kolik vydělávám? Určitě nestačí. Cash flow představuje rozdíl mezi příjmy a výdaji v určitém časovém období a podnikatelům i investorům dává ucelený pohled na finanční situaci firmy.  

Majitelé společnosti díky přehledu o svém finančním toku poznají, jestli je způsob jejich podnikání udržitelný a mohou si dovolit například investice do nové výbavy. Finančním institucím a investorům dává výkaz cash flow nahlédnout do toho, jestli firma zvládne plnit své závazky a zda je pro ně zajímavým partnerem. 

K tomu všemu je výkaz cash flow součástí účetní uzávěrky, takže se bez něj většina podnikatelů neobejde ani z legislativního hlediska. 

Různé typy cash flow 

Cash flow se dělí do třech různých typů: 

  • Provozní cash flow 
  • Investiční cash flow 
  • Finanční cash flow 

Provozní cash flow 

Právě provozní cash flow je nejdůležitější pro každodenní provoz podniku. Do provozního cash flow spadá všechen pohyb financí spojený s provozem společnosti. Patří sem vše od zisků z předmětu podnikání až například po prodej starého vybavení, ale také mzdy, nákup skladových zásob, závazky, které musíte zaplatit, atd. 

Investiční cash flow 

Tento typ cash flow se týká veškerých investic, včetně pozemků a nemovitostí. Spadají sem například také různé licence, nákup technologií pro provoz společnosti a další dlouhodobá firemní aktiva. Pokud využíváte tyto investice pro své podnikání a nikoliv k pronájmu či přeprodeji, investiční cash flow je zpravidla v mínusu. 

Finanční cash flow 

Do finančního cash flow (nebo cash flow z financování) spadají mimo jiné splátky úvěrů, ale také finance od investorů nebo z crowdfundingových kampaní. 

Cash flow pod kontrolou – základní předpoklad úspěšného podniku 

Kontrola nad cash flow znamená kontrolu nad celým podnikáním. To platí nejen pro start-upy, které svůj byznys rozjíždí, a často hledají financování právě v řadách investorů nebo bankovních institucí, ale také pro zavedené podniky. Ty mohou díky perfektní kontrole nad cash flow předcházet krizím všeho druhu. 

Získat kontrolu nad finančním tokem přitom nemusí být nijak složité.  

Nejdůležitější je vytvořit si perfektní přehled o příjmech a výdajích a podle něj nastavit časový plán plateb. S pomocí přesného přehledu a časového přehledu si vytvoříte i manipulační prostor a snadněji se vyhnete druhotné platební neschopnosti v případě, že odběratel uhradí fakturu později. Místo toho, abyste museli v takovou chvíli panikařit a hledat, jakou platbu můžete odložit, budete hned přesně vědět, co počká – a důležité výdaje už budou zaplacené. 

S přehledem a kontrolou nad cash flow se samozřejmě pojí také plánování výdajů s dostatečným předstihem. Vytvořte si seznam fixních nákladů (pronájem kancelářských prostor, mzdy, splátky úvěrů, zkrátka vše, co vám musí z účtu každý měsíc odejít) a zkuste se zamyslet nad tím, kde by se daly výdaje snížit. Nemůžete si například sloučit půjčky a tím ušetřit na úrocích? Nebo pronajmou levnější kanceláře? Jakákoliv úspora vám opět dodá větší manipulační prostor a větší možnost investovat do toho, co je pro vaše podnikání skutečně důležité