Německý solární startup zažívá zlaté časy. Panely nevyrábí, jen je přeprodává na splátky

Startupová firma Zolar z Berlína si zajistila půjčku ve výši sto milionů eur (2,5 miliardy korun), aby mohla expandovat na německém trhu. Zájem o její služby je obrovský.

Německý solární startup zažívá zlaté časy. Panely nevyrábí, jen je přeprodává na splátky
Technici montují solární panely na střechu | Shutterstock.com

Ačkoliv jsou evropští výrobci fotovoltaických systémů v krizi kvůli levné čínské konkurenci, řada firem, které nabízejí služby spojené s instalací a provozem domácích solárních elektráren, vydělává velmi dobře. Důkazem toho je i mladá berlínská firma Zolar.

Nyní se pochlubila tím, že si půjčila úvěr na rozvoj podnikání ve výši sto milionů eur, v přepočtu 2,5 miliardy korun, aby zákazníkům mohla nabízet nový druh služby nákupu solárních panelů na splátky.

„Tento model umožňuje našim zákazníkům velkou flexibilitu,“ řekl německému listu Handelsblatt výkonný ředitel Zolaru Jamie Heywood. Zájemcům nabízejí volný splátkový kalendář, kdy je možné si zvolit začátek a výši splátek. Navíc vždy mohou provést speciální splátku bez dalších nákladů.

Firma, která je na trhu od roku 2016, nabízí vlastníkům bytových domů, aby si na základě digitální platformy sestavili na míru fotovoltaický systém. Ten si mohou pronajmout nebo koupit na splátky. Zolar rovněž najde firmu, která instalaci provede.

Jak uvedl německý deník, těchto zprostředkovatelů solárních služeb je na německém trhu více, obdobné služby jako Zolar nabízejí platformy Enpal nebo 1Komma5°. Všem se od začátku války na Ukrajině, kdy v rámci EU násobně stouply ceny elektřiny, daří velmi dobře.

Firma Enpal už oznámila, že na nové solární instalace shromáždila částku ve výši jedné miliardy eur (25 miliard korun), za kterou nakoupí fotovoltaické panely a bude je nabízet zákazníkům. Úvěry poskytly velké mezinárodní banky.

Společnosti Enpal i Zolar doufají, že si udrží zájem zákazníků, pokud jim umožní solární instalace splácet. V případě nabídky Zolaru se jedná o instalaci fotovoltaiky a bateriového úložiště v ceně od deseti do patnácti tisíc eur (253 tisíc až 380 tisíc korun). Jedná se o solární systém s výkonem pět až 5,5 kilowattů (kWp) a akumulátor s kapacitou pět kilowatthodin.

Německým domácnostem Zolar slibuje, že ročně za elektřinu ušetří až 2800 eur (70 800 korun). Délka splácení se pohybuje od pěti do 25 let s úrokovou sazbou šest až sedm procent. Handelsblatt nicméně varoval, že některé nabídky solárních startupů jsou neprůhledné a jejich výše se na trhu značně liší.

Solární instalace v Evropě rychle rostou. Loni bylo celkem instalováno nových 58 gigawattů fotovoltaického výkonu v rámci zemí EU. Jen v Německu to bylo nových 14 gigawattů. A letošek by měl být ještě lepší, doufají prodejci.