NASA vyvíjí robohady, mají hledat život ve vesmíru

Americká vesmírná agentura chystá revoluční krok – kosmickými průzkumníky se mají stát roboti. A ne ledajací, ale rovnou robotičtí hadi, kteří přelezou cokoli a dolezou kamkoli.

NASA vyvíjí robohady, mají hledat život ve vesmíru
Robotický had se při zkouškách na sněhu osvědčil | foto NASA

V laboratořích NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) se rodí nová generace robotů. Nejedná se o klasické roboty s koly či chapadly, ale o inovativní hadí roboty, jejichž pohyb a vlastnosti napodobují plazy. Díky tomu se dokážou dostat tam, kam se jiná bytost nebo vozítko nedostane. Záběry z testování ukazují pohyb po sněhu, ledu, písku nebo v ledovcích. Tedy na površích, kde se na dvou končetinách nebo na kolech snadno proboříte či uklouznete.

Oproti tomu plaz má nízké těžiště a jinak rozloženou váhu, plazí se tedy sice pomaleji, ale zato vytrvale postupuje k cíli a nehrozí mu tolik, že by během průzkumných misí v obtížných terénech někde zapadl. Neobvyklá technologie otevírá dveře do dříve nepřístupných oblastí. Využití by měla najít při záchranných operacích v troskách budov nebo dopravních prostředků, inspekci různých potrubí a dalších úzkých prostor nebo, jako v tomto případě, při průzkumu vesmírných těles.

Technici ladí robota při testech
NASA

Spolupráce NASA JPL s prestižními univerzitami dala vzniknout robotovi s názvem Exobiology Extant Life Surveyor (EELS, v doslovném překladu zkratky se tedy jedná spíše o úhoře). Tento stokilový těžký a přes čtyři metry dlouhý had je navržen pro autonomní průzkum oceánů pod ledovým povrchem Saturnova měsíce Enceladu. Díky pokročilé umělé inteligenci a adaptivním systémům se EELS dokáže pohybovat třeba v gejzírech i v hlubinách oceánu, sbírat data a hledat stopy života.

Testování EELS v ledových podmínkách na Zemi ukazuje slibné výsledky a dává NASA naději, že tato technologie brzy zamíří do vesmíru. Hadí roboti se tak možná stanou klíčovou součástí našeho snažení o nalezení života mimo Zemi.

Robotický had s logem NASA