Nahradí AI filmaře? Mě ano, Schwarzeneggera ne, říká James Cameron

Umělá inteligence se rozvíjí tak rychle, a tak úspěšně, že by časem mohla nahradit značnou část lidí pracujících ve filmovém průmyslu. Myslí si to oscarový režisér James Cameron.

Nahradí AI filmaře? Mě ano, Schwarzeneggera ne, říká James Cameron
Arnold Schwarzenegger na propagačním snímku k filmu Konečná z roku 2013. | Shutterstock.com

Revoluce ve filmu? V miliardovém filmovém průmyslu se neustále mění rovnováha mezi kreativitou a technologií, přičemž umělá inteligence hraje stále významnější roli. Svým komentářem nyní do diskuze přispěl rovněž úspěšný režisér James Cameron. Tvůrce oscarových hitů Titanic a Avatar se domnívá, že pokročilé systémy umělé inteligence mohou jednoho dne převzít roli tvůrců ve filmovém průmyslu.

Podle něj se blížíme k tomu, kdy umělá inteligence nebude jen slepě plnit příkazy lidí, ale dosáhne vlastního vědomí. Ostatně sám Cameron je v tomto ohledu vizionář. O tom, že umělá inteligence Skynet převezme vládu nad světem a rozhodne se vymýtit lidstvo, natočil již v roce 1984 kultovní film Terminátor. „Pokud máte umělou obecnou inteligenci, která má vlastní ego, vlastní vědomí, tak kdo říká, že nejde o umělce?“ zamýšlí se režisér ve vyjádření pro deník Financial Times.

Část profesí zanikne

Podle filmaře lidstvo tvoří umění už od nepaměti. „Prakticky od doby, kdy nabylo vlastního vědomí. Tak proč by to nemohla dělat umělá inteligence? Psát scénář, režírovat film, dělat cokoli?“ pokládá další otázky filmař. A rovnou si na ně odpovídá, že takové situace nastanou. A nejde o nějakou vzdálenou budoucnost.

Jeho vyjádření přichází v turbulentní době, kdy velká hollywoodská studia uvažují nad možnostmi využití AI. Od textového vyjádření se AI posunula k vlastním obrázkům, a dokonce i videím. Zatímco filmařské svazy protestují a obávají se o budoucnost řady filmových profesí, naopak managementy studií a producenti se těší na to, že jim umělá inteligence pomůže zkrotit vysoké výrobní náklady za filmy. Vše umocnila únorová prezentace společnosti Open AI, kde bylo představena série kvalitních krátkých videí vytvořených technologií Sora, a která se obejde bez herců i pomocného personálu, včetně kameramanů, osvětlovačů či maskérů filmových hvězd.

Herci se prý bát nemusí

Velké filmy se ale prý ani nadále bez účasti lidí neobejdou. Naprosto klíčoví budou navzdory AI kvalitní herci. Alespoň podle Camerona, který je dodnes oceňován za to, že do role Termínátora obsadil Arnolda Schwarzeneggera. „Umělá inteligence vám nabídne obraz, ale nedá vám emoci,“ má jasno režisér s tím, že výsledek je vázán na zkušenost herce - živé osoby - a jeho osobitý styl.

Podle Camerona má však mají Sora a další technologie velký potenciál a sám se nyní velmi intenzivně věnuje dalším inovacím v průmyslu, konkrétně zobrazení 3D filmů. Náhlavní 3D soupravy jsou totiž čím dál modernější, výrobci se snaží odstranit největší bariéry, jako je napájení a tedy nepříjemný kabel, způsobování nevolnosti či stále ne zcela dokonalý obraz. Konkrétně pak Cameron zmínil headset Apple Vision Pro.

„Jsem z toho docela nadšený. Plánuji nějaké kroky v tomto odvětví. Možná neuspěju, ale kdo ví?“ říká režisér, jehož jmění se odhaduje na vyšší stovky milionů amerických dolarů. Filmař sám chce rozvíjet speciální 3D a VR technologii, kterou chce v budoucnu licencovat ostatním ve filmovém průmyslu. Shání pro ni další investory.