Kamzíci a sokoli

Vážení čtenáři, tímto dílem končí náš letní seriál, v němž jsme vám ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR nabízeli zajímavé tipy na výlety do různých koutů republiky. Rozloučíme se s vámi horou Klíč v Lužických horách

Kamzíci a sokoli
Z vrcholu Klíče je vidět do všech stran. Jde o jeden z nejpůsobivějších výhledů v celých Lužických horách. | Shutterstock.com

Výrazný osamocený kuželovitý vrch Klíč sice není nejvyšším kopcem Lužických hor, ale i tak je jednou z nejvýraznějších dominant této krajiny na severu České republiky.

Tvoří jej majestátní znělcová sopečná kupa pravidelného kuželovitého tvaru, která je v okolním terénu skutečně nepřehlédnutelná. Na jeho vrcholu, který je čtvrtým nejvyšším v tomto pohoří, se nachází skalnatá plošina, z níž je nádherný kruhový výhled do širokého okolí.

Také proto patří tento kopec mezi nejkrásnější vrcholy Lužických hor a stojí za trochu námahy – musíte se připravit na převýšení okolo 400 metrů. Rozhodně ovšem nebudete litovat. Při dobré viditelnosti se totiž na západě objeví hory Českosaského Švýcarska a na východě Ještědský hřbet s více než tisíc metrů vysokým Ještědem. Na jihu zase uvidíte Bezděz a kopce Kokořínska – Máchova kraje.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit