Velký návrat k jádru: Británie chce postavit další jadernou elektrárnu za třicet miliard liber

Britská vláda oznámila plány na výstavbu nové velké jaderné elektrárny, a to navzdory obavám ze zpoždění stávajících projektů. Podle vlády má být nová elektrárna největším rozšířením tohoto odvětví za posledních sedmdesát let a do roku 2050 má zvýšit dodávky energie čtyřnásobně. Díky tomu se sníží závislost na dodávkách ze zahraničí.

Velký návrat k jádru: Británie chce postavit další jadernou elektrárnu za třicet miliard liber
ilustrační foto | Shutterstock.com

Vládní plán civilní jaderné energetiky má posílit energetickou nezávislost Británie. Má za cíl prozkoumat novou lokalitu pro další jadernou elektrárnu za třicet miliard liber (860 miliard korun) o velikosti a rozsahu elektrárny Hinkley Point, která je ve výstavbě, nebo plánované elektrárny Sizewell. Zdroje z odvětví BBC řekly, že mezi kandidáty na výstavbu nového reaktoru je oblast, kde se nacházela bývalá jaderná elektrárna Wylfa, na severozápadním pobřeží Walesu a Moorside na severozápadě Anglie, kde již byla elektrárna jednou v plánu.

Zpráva však vyvolává i obavy. Jaderné projekty z poslední doby provázela zpoždění, překračování nákladů a v případě projektu Sizewell C také přetrvávající odpor místních obyvatel. Vláda nyní na projekt Sizewell C vyčlenila více než jednu miliardu liber, původně přitom měla poskytnout 700 milionů liber.

Jaderná energie v současnosti zajišťuje přibližně patnáct procent britské elektřiny. Mnoho stárnoucích reaktorů v zemi má být ale v příštím desetiletí vyřazeno v provozu.

Pokrok však může být pomalý, od plánování do uvedení do provozu může uplynout téměř dvacet let. Jen konzultace kolem elektrárny Sizewell trvaly deset let. Většina stavebních prací ještě nezačala a proti projektu je stále silný odpor místních obyvatel.

Vláda doufá, že tyto problémy vyřeší zefektivnění výstavby nových elektráren. Předpokládá, že zavedením účinnější regulace bude schopna urychlit výstavbu nových jaderných elektráren.